Varför man bör hålla sig till fonder istället för aktier som en ny investerare

Om du är intresserad av att börja investera pengar på börsen så är det inte särskilt konstigt om du samtidigt känner att det är svårt att veta i vilken ände som man ska börja på. Att sätta igång med att investera pengar tar oftast bara några minuter och går att göra direkt via de allra flesta banker. Men bara för att det är möjligt att göra detta så betyder det inte att det är enkelt att veta hur man ska bära sig åt som en ny investerare. 

 

Men samtidigt så vill man gärna komma igång så fort som det bara går. I den här texten kommer vi därför att gå igenom några av de största anledningarna till varför nya investerare bör hålla sig till fonder istället för att börja experimentera med aktier. Även om man inte behöver ha en utbildning inom finans eller vara en ekonomiassistent för att lyckas med investeringar så tar det lång tid och kräver en hel del ansträngning för att man ska kunna lyckas med aktier, någonting som vi går igenom i mer detalj längre ner i den här texten. 

Det är väldigt enkelt 

Att sätta igång med att spara pengar i fonder är oerhört enkelt och som tidigare nämnt är det möjligt att göra via ens bank utan några större problem. Istället för att man ska behöva lägga ner tid på att räkna på olika bolag och deras verksamheter, någoting som är svårt och som verkligen inte garanterar att man lyckas. Genom att investera i exempelvis indexfonder med låga avgifter har man historiskt sätt kunnat ge sig själv väldigt god avkastning, och det enda man behöver göra är att spara pengar regelbundet.


Riskerna är mycket lägre  

En av de största fördelarna med att investera i fonder jämfört med aktier när man är ny på börsen är att det drar ner ens risk markant. Istället för att man lägger stora delar av sitt kapital i ett få bolag så får man en mycket god spridning på sina pengar genom att fonder investerar i olika bolag som väljs ut efter specifika kriterier. Riskerna blir därmed mycket lägre och man riskerar inte att ta stora förluster om någonting i ens analys slår fel. 

 

Man behöver inte lägga ner tid på analys eller för att hålla sig uppdaterad 

Ett annat stort plus med att lägga sitt fokus på fonder istället för att lägga ner tid på att försöka bli duktig på att handla med aktier är att det tar väldigt lite tid. Vissa tycker att det är väldigt roligt med bolagsanalys och liknande, men det är långt ifrån alla som har tid eller förutsättningar att lyckas med detta över tid. Att bli duktig på aktier är någonting som tar lång tid och som är oerhört svårt. Istället för att man ska kämpa och konstant behöva uppdatera sig kring börsens rörelser och hur bolagen går är någonting som många upplever som stressigt. Genom att månadsspara i fonder slipper man all den press och stress som är förenat med aktiehandel.